Ultrajuoksun synnyinmailla
13. 03. 2014 – 09:39 | 414 Comments

Vuonna 1974 juoksija ja hevosmies Gordy Aislegh päätti osallistua 100-mailin ratsastuskisaan Sierra Nevadan vuoristossa, juosten. Yksi aikakausi sai alkunsa.

Jaa/tallenna

Read the full story »
Kiipeily

Matkailu

Retkikunnat

Varusteet

Yhteiskunta

Home » Matkailu, Yhteiskunta, Yleistä

Baikalin ja makean veden puolesta

Submitted by on 25. 11. 2008 – 16:191,765 Comments

Venäjällä on vihdoin havahduttu suojelemaan Siperiassa olevaa Baikaljärveä. Jo pitkään on yleisesti tiedetty ja tunnustettu lähellä Mongolian rajaa sijaitsevan järven ainutkertaisuus. Toista Baikalin kaltaista makean veden luonnonkaivoa ei maailmassa ole eikä tule.

Baikalin rannalle 1966 rakennettu suuri sellu- ja paperitehdas suljettiin alkuvuodesta 2008 pitkän ympäristöväännön jälkeen ja nyt alueella ponnistellaan harvinaisen eläinkannan säilyttämiseksi. Yksi pieni askel järven pelastamiseksi on otettu.

Baikal, Tan Bay - Image by Magic Baikal
Baikal, Tan Bay – Image by Magic Baikal

Miksi Baikaljärvi on useamman kuin yhden messun arvoinen? Siksi, että se on maailman syvin (1637 metriä) ja tilavuudeltaan suurin makean veden järvi. Siinä on peräti viidennes koko maailman makean veden yhteismäärästä.

Baikalin vesissä elää harvinaisia eläin- ja kasvipopulaatioita: Baikalinhylje (ainoa makean veden hyljelaji), siiansukuinen omul-kala ja lukematon määrä erilaisia äyriäisiä. Järven ympäristöstä tunnetaan noin 2500 kasvi- ja eläinlajia, joista yli puolet on kotoperäisiä, vain baikalilaisia.

UNESCO:n maailmanperintöluetteloon vuonna 1996 liitetty pitkä (636 km) ja kapea Baikaljärvi muotoutui aikoinaan hautavajoamasta, ja sen iäksi on arvioitu 25 – 30 miljoonaa vuotta. Siinä on 22 saarta, joista suurin on Olho. Baikaliin laskee yli 300 jokea, joista suurin on Selenga. Järven laskujoki Angara virtaa Jenisein kautta Pohjoiseen jäämereen.

Vaikka Baikaljärven tilanne näyttää tänään hitusen valoisammalta kuin eilen, huoli sen tulevaisuudesta ei ole ohi. Alueella on käynnistetty projekti ihmisten ympäristötietoisuuden lisäämiseksi, mutta sen todellinen teho jää nähtäväksi.

Järveä kutsutaan osuvasti “Siperian helmeksi” ja se on paikallisen väestön, muun muassa burjaattien, pyhä järvi. Mongolin kielellä baikal tarkoittaa – luontoa!

Baikal
Baikal – Image by geology.com using NASA Landsat data

Teksti: Pekka Liila

1,765 Comments »