Ultrajuoksun synnyinmailla
13. 03. 2014 – 09:39 | 414 Comments

Vuonna 1974 juoksija ja hevosmies Gordy Aislegh päätti osallistua 100-mailin ratsastuskisaan Sierra Nevadan vuoristossa, juosten. Yksi aikakausi sai alkunsa.

Jaa/tallenna

Read the full story »
Kiipeily

Matkailu

Retkikunnat

Varusteet

Yhteiskunta

Home » Kuvia maailmalta, Matkailu

Pää pilvissä Longshengin lohikäärmeen selässä

Submitted by on 2. 10. 2007 – 21:301,508 Comments

Matkamuisto
Matkamuisto sieltä jostakin
Teksti ja kuvat: Pekka Liila

Guangxi, Guilin – Ensi vuoden Pekingin olympialaisten edellä ja niiden aikana katseet ja puheet kääntyvät yhä tiuhemmin Kiinaan. Pääkaupungin ohessa 1,3 miljardin asukkaan jättiläismaan eri alueiden etäisetkin maakunnat saavat osakseen kiinnostuneita silmäyksiä. Matkailu Kiinaan on kiistämättä selvässä kasvussa.

Viidentoista miljoonan asukkaan Pekingin ulkopuolelta haetaan perinteistä, läntiselle ajattelulle ja mielelle osin mystistä ja tuntematonta aasialaista todellisuutta, johon kuuluvat olennaisesti jylhät vuoret, joet, laaksot ja kansalliset vähemmistökulttuurit.

Etelän riisiterasseilla

Eteläinen Kiina on oma kiehtova maailmansa, jossa matkaajan päähuomion vie vuoristoinen luonto. Vietnamin rajan tuntumassa sijaitseva noin 50 miljoonan asukkaan Guangxin maakunta (pääkaupunki Nanning) tarjoaa kulkijalle ainutkertaisia elämyksiä. Tasankojen eläjä tuntee nousevansa 1,4 miljoonan asukkaan Guilinin kaupungin läheisillä vuorilla lähemmäs taivasta.

Kohti riisiterasseja
Tästä alkaa 18 kilometrin vaellus ylös Longshengin riisiterasseille

Kuuluisan Li-joen maalauksellisia rantamaisemia ja vuorten silhuetteja on ikuistettu miljooniin kiinalaiskuviin ja kansallisiin taideteoksiin. Ne edustavat sitä subtrooppisen ilmaston ja ikivanhojen perinteiden Kiinaa, jota matkaaja ei tuhansien pilvenpiirtäjien Pekingissä eikä kuhisevassa bisneskaupungissa Shanghaissa tapaa.

Guilinista 85 kilometriä pohjoiseen sijaitsevat Longshengin alueen Longjin ja Jinkengin riisiterassiviljelmät. Siellä matkaaja tapaa vuorten rinteiltä elantonsa hankkivia paikallisia vähemmistökansoja. Zhuang-, Yao- ja Miao-kansallisuudet eivät vierasta länsimaisia kulkijoita, vaan hankkivat heidän avullaan aina tarpeellisia lisätienestejä.

Paikallisia ja vieraita
Paikallisia ja satunnaisia samalla polulla. – Ni hao!

Longshengin vuorten huiput nousevat paikoin liki kilometrin korkeuteen. Alueen kahdeksantoista sukupolven ajan rakentamat riisiterassiviljelmät ovat paitsi jokapäiväisen toimeentulon lähteitä myös matkailunähtävyyksiä. Rinneterasseilla käy vuosittain kymmeniätuhansia kiinalaisia ja enenevästi vierasmaalaisia matkailijoita.

Yanghuon kaupunkiJokimaisemaaYanghuon kaupunki

Paprikaa ja maissia

Rinteiden riisiviljelmien kastelujärjestelmä on rakennettu luonnonkivistä ja taidokkaasti halkaistuista bambunrungoista. Vuoristopurojen vesi johdetaan niitä pitkin viljelyksille. Da Zhain, Tian Tou Zhain, Zhong Liun ja Pin Angin kylissä kasvatetaan perinteisesti myös maissia, paprikaa, chiliä, makeaa perunaa ja muita luonnon antimia.

Mausteita
Mitä ei kiinalaisesta kauppahallista löydy, sitä tuskin
tarvitaan. Maista ja mausta!

Sadonkorjuun aikaan kypsä riisi poimitaan ja kannetaan alas hartiavoimin tai hevosilla. Rinteiden viljelysmaa muokataan yhä uudelleen kuohkeaksi vesipuhvelien vetämillä karhilla. Taimien istutus tehdään vuosisataisin perintein eli ahkerin ja näppärin käsin.

Vielä syyskuussa Guangxin maakunnan lämpötila on päivisin 25 ja 30 asteen välillä, öisinkin lähellä samettia eli 20 astetta. Ilman kosteusprosentti on korkea ja eurooppalaisittain aika ajoin hengästyttävä. Talvi (sellaisena kuin se täällä on) hiipii eteläisen Kiinan provinsseihin vasta joulu-tammikuussa, mutta se on subtrooppisen leuto; vain vuorten korkeimmilla huipuilla tapaa silloin tällöin lunta, joka sekin sulaa nopeasti.

Yö Ping Anissa

Vuoristokylien ja laaksojen välinen rinkka- ja reppuvaellus tutustuttaa matkailijan luontevasti paikallisiin vähemmistöihin. Kyläläiset tarjoavat mielellään palveluksiaan ja majoittavat matkaajia. Ja jos tasamaahan tottuneen tallaajan pohkeet puutuvat ennen aikojaan ohuen ilman poluilla, paikallinen väki ottaa pienestä korvauksesta matkamiehen reput kantaakseen.

Openworldin, Elämysmatkojen ja ChinaClimbin matkalaiset tekivät reissun pääkohteen Yangshuon ohjelman (luku sinänsä!) lomassa Longshengin alueen riisiterasseilla 18 kilometrin leppoisan päivävaelluksen. Matkan varrella nautittiin kiinalaisittain tavallinen ”noin kymmenen” ruokalajin lounas Da Zhain vuoristokylässä ja yövyttiin Ping Anin kylän viehättävässä rinnehostellissa.

Longease Hostel
Kulkijan hostelli vuorilla

Uni jysähti tomeran tarpomisen jälkeen kulkijan (erään heistä) päähän kuin musta samettihuppu. Vuorten humina tuuditti satunnaisen patikoijan hetkessä syvään horrokseen. Jostakin etäältä uneen sekoittui kiinalainen ikiaikainen melodia…

Aamu Ping Anissa
Aamu hiipii Ping Anin kylään

Joku matkalainen tunsi itsensä Koikkalaiseksi kaukaa, elämyksiä jahtaavaksi ja hämmentyneeksi kulkuriksi jättiläismäisen lohikäärmeen vankoilla selkäharjanteilla. Siellä korkealla kelpasi Pohjolan asukin tarpoa päättäväisessä etunojassa olevaisen syvimpiä tarkoituksia pohtien. Niitä riitti, tarkoituksia ja niiden merkitysten merkityksiä!

Ilmojen kannalta parhaat vaellusajat eteläisen Kiinan vuorilla ja jokilaaksoissa ovat huhti-toukokuun ja syys-lokakuun tietämissä. Silloin skandinaavinen matkaaja ei vielä läkähdy eikä pohjoisia korviakaan palele.

Olympiavuonna 2008 Openworldin Helsinki – Peking – Guilin – Yangshuo -elämysmatka uusiksi.		
	

1,508 Comments »