Ultrajuoksun synnyinmailla
13. 03. 2014 – 09:39 | 414 Comments

Vuonna 1974 juoksija ja hevosmies Gordy Aislegh päätti osallistua 100-mailin ratsastuskisaan Sierra Nevadan vuoristossa, juosten. Yksi aikakausi sai alkunsa.

Jaa/tallenna

Read the full story »
Kiipeily

Matkailu

Retkikunnat

Varusteet

Yhteiskunta

Home » Juuri nyt, Kiipeily, Retkikunnat, Yleistä

Cho Oyu 2012, Mandalalta ensimmäinen kaupallinen retkikunta “kasitonniselle”

Submitted by on 10. 06. 2011 – 13:12929 Comments
"Kalle Viira Mandala Travelin retkikunnanjohtajana Mera Peakilla (6461m). Cho Oyu takavasemmalla"

"Kalle Viira Mandala Travelin retkikunnanjohtajana Mera Peakilla (6461m). Cho Oyu takavasemmalla"

Suomalainen matkanjärjestäjä Mandala Travel järjestää ensimmäisen täyden palvelun suomalaisretkikunnan yli kahdeksan kilometrin korkeuteen keväällä 2012. Himalajalla sijaitseva ”kasitonninen”, 8201 metriä korkea Cho Oyu kiivetään Tiibetistä. Cho Oyu on kuudenneksi korkein, maailman neljästätoista yli 8000m korkeasta vuoresta.

Täyden palvelun retkikunta

“Aiemmat suomalaisretkikunnat ovat olleet yksityisiä, joten käytännössä ainut tapa kiivetä kasitonniselle on ollut osana kansainvälistä retkikuntaa, nyt pyrimme kokoamaan kokonaan suomalaisen ryhmän, johon kaikilla olisi mahdollisuus osallistua,” sanoo Kalle Viira Mandala Travelista.

Retkikunnan matka kestää kaikkiaan 50 päivää, jonka aikana tutustutaan tiibetiläiseen kulttuuriin ja totutellaan huolella korkeaan ilmanalaan. Myös itse vuorelle kiipeämiseen on varattu reilusti aikaa.

Kaupallisten retkikuntien rooli Himalajan vuorikiipeilyssä on noussut merkittävästi viimeisten vuosikymmenien aikana. Palvelut ja toimintamallit ovat kehittyneet ja vakiintuneet. Suomalaisia nähdään suurten vuorten rinteillä kasvavissa määrin, mutta itsenäinen toiminta tai kansainvälisen retkikunnan mukaan lähteminen voivat olla merkittäviä kynnyksiä retkikuntakiipeilystä kiinnostuneelle. Mandala Travel haluaa avata näitä mahdollisuuksia ja tarjota vuosittain uusia ja opastettuja kiipeilykohteita.

Cho Oyu -retkikunnan johtajana toimii mm. Mount Everestillä sekä useilla muilla 8000 metrin huipuilla kiivennyt Tomi Myllys. Tomi toimi myös Laskuvarjojääkärikillan onnistuneen Everest-retkikunnan johtajana vuonna 2009. Cho Oyun rinteet ovat Tomille entuudestaan tuttuja. Matkan järjestelyistä vastaa Nepalin suurin retkikuntaoperaattori Thamserku, joka on vastannut myös monien aiempien suomalaisretkikuntien palveluista.

Kokeneille kiipeilijöille

”Näemme, että Suomessa on tällä hetkellä paljon kokeneita kiipeilijöitä sekä selvää kysyntää myös korkeiden vuorien kiipeämiseen, opastetusti ja hyvillä palveluilla. Pyrimme tekemään mukaan lähtemisestä mahdollisimman helpoksi,” toteaa Kalle Viira.

Vaikka Cho Oyuta mainostetaan helpoimpana yli 8000 metriä korkeana vuorena, on sen kiipeäminen äärimmäinen haaste, jossa koetellaan omaa henkistä ja fyysistä kestävyyttä äärimmäisissä olosuhteissa. Matkanjärjestäjä vaatiikin kaikilta retkikuntaan osallistuvilta aiempaa vuorikiipeilykokemusta ja vähintään yhtä yli 6000 metriä korkean vuoren valloitusta. Myös vuorikiipeilyn riskit tulee tiedostaa; joka vuosi korkeilta vuorilta jää ihmisiä palaamatta.

Cho Oyun nimi tulee tiibetin kielestä ja tarkoittaa turkoosijumalatarta. Noin 20 kilometriä maailman korkeimmasta vuoresta Mount Everestistä länteen sijaitsevan huipun saavuttivat ensimmäisenä itävaltalaisen retkikunnan jäsenet Herbert Tichy, Joseph Jöchler ja Sherpa Pasang Dawa Lama vuonna 1954.

Mandala Travel

Mandala on noussut viimeisen kolmen vuoden aikana yhdeksi maamme johtavista kiipeilymatkojen järjestäjistä. Mandalan ryhmät ovat saavuttaneet useita vuoria eri puolilla maailmaa. Onnistuneiden, hyvin järjestettyjen retkikuntien kautta kiinnostus vuorikiipeilyyn on kasvanut asiakkaiden keskuudessa, ja uusia tulijoita lajin pariin ilmestyy tasaisesti.

Vuorikiipeilyterveisin

Mandala Travel
Kalle Viira, tuotepäällikkö
040-5847731
www.mandalatravel.fi

Lue lisää matkasta: http://mandalatravel.fi/matkakohteet/cho-oyu-retkikunta-8201m

929 Comments »