Ultrajuoksun synnyinmailla
13. 03. 2014 – 09:39 | 414 Comments

Vuonna 1974 juoksija ja hevosmies Gordy Aislegh päätti osallistua 100-mailin ratsastuskisaan Sierra Nevadan vuoristossa, juosten. Yksi aikakausi sai alkunsa.

Jaa/tallenna

Read the full story »
Kiipeily

Matkailu

Retkikunnat

Varusteet

Yhteiskunta

Home » Blogi, Juuri nyt, Matkailu

Venäjää, Afrikkaa ja kohta taas jo Himalajaa kiertäen pahoittelemme rauhaiseloa

Submitted by on 22. 09. 2010 – 14:221,031 Comments

Kaikkien aikojen kuumin kesä alkaa väistämättä kääntymään syksyksi ja sadepisarat rätisevät ikkunalaudoille. Toimituksemme ei suinkaan ole lepäillyt laakereillaan vaikka sisältöä ei olekaan juuri syntynyt ja sivut ovat näyttäneet turhan samanlaisilta turhan pitkään.

Kesän päätteeksi kerkisimme käymään Euroopan korkeimman vuoren Mount Elbruksen rinteillä toistamiseenkin, vaikkei tällä kertaa huipulle asti mentykään. Ukkonen jyrisi ja salamat säihkyivät. Lunta, jäätä, usvaa ja vettä riitti eikä nousua ainakaan helpottanut voimakas ”white out”, valkoinen säkkipimeä jälkien hävitessä tuiskuun ja tuoreen lumen upottaessa paikoin polvia myöten.

Kirjoittaja jossain päin Elbruksen sinnettä bongailemassa vielä pinnalla olevia reittikeppejä.

Kirjoittaja jossain päin Elbruksen rinnettä bongailemassa vielä pinnalla olevia reittikeppejä.

Vaikka laaksossa aurinko jälleen lämmitti, kylmiä väristyksiä tarjoiltiin vierailulla Pyatigorskin kaupunkiin. Vain päivää aiemmin tapahtunut pommi-isku oli saamiemme tietojen mukaan surmannut useita ja loukkaantuneita oli kymmenittäin. Tieto paikanpäälläkin tuli paikalliselta taksikuskilta, kiitos venäjää osanneen ystävämme, eikä suljettu kävelykatu jättänyt spekuloitavaa. Venäjän ”isoveli” oli valvonut hienosti tilannetta tiukalla uutispimennolla. Surin syy tähän lienee lähietäisyydellä sijaitseva Sotsi, jonka Olympiahanketta ei haluta moisilla pikkuseikoilla vaarantaa. Vähemmän tunnettu ja pääsääntöisesti rauhallisempi Karardi-Balkaria jossa Elbrus sijaitsee kuluu käytännössä samaan joukkoon tunnetumpien Tsetsenian, Inguusian ja Dagestanin ynnä muiden Kaukasuksen alueiden kanssa. Näistä voi lukea lisää vaikkapa Anna-Lena Laurenin teoksesta ”Vuorilla ei ole herroja”.

Lake Michaelssonin leiripaikka lepää upeassa "hevosenkengässä" punertavien hiekkakiviseinämien syleilyssä, Mount Kenian luonnonpuisto.

Lake Michaelssonin leiripaikka lepää upeassa

Venäjän reippailujen jälkeen allekirjoittanut vietti kokonaisen päivän suomessa ennen matkan jatkumista Itä-Afrikkaan. Vuosien jälkeen oli ilo päästä jälleen ”mustalle mantereelle”, etenkin kun tavoitteena oli nousta sen kahdelle korkeimmalle huipulle. Mount Kenian 4985 metriä korkea Point Lenana-huippu sekä Kilimanjaron Uhuru Peak 5895 metrissä saavutettiin koko ryhmän toimesta ja reissu kruunattiin Pohjois-Tansanian klassisissa luonnonpuistoissa. Kenian mäki veti selvästi pidemmän korren vertailussa alueen hienoimmasta vuoristosta ja sitä voikin suositella lämpimästi. On selvästi tunnetumpaa isoveljeään edullisempi, rauhallisempia ja luonnonläheisempi, upeine kalliohuippuineen. Lake Manyaran, Ngorongoron kraaterin ja Tarangisen maisemista löytyi sitten ”big five”, norsu, leijona, puhveli, leopardi ja sarvikuono. Eläimiä oli niin paljon että naarasleijonien tai pienempien norsulaumojen vuoksi ei jaksanut edes juuri jarrua painaa.

Kilimanjaron Kibo-kraaterin reunalta voi bongata kuuluisat jäätiköt jotka huvetessaankin ovat upea elämys, taustalla Uhuru Peak 5895 m.

Kilimanjaron Kibo-kraaterin reunalta voi bongata kuuluisat jäätiköt jotka huvetessaankin ovat upea elämys, taustalla Uhuru Peak 5895 m.

Afrikan seikkailuista on ilmestymässä lähiaikoina lyhyet kuva-artikkelit ”kuvia maailmalta” osinkoon.

Naarasleijonaakaan eivät Gnu-laumat enää jaksa innostaa, Ngorongoron-kraateri.

Naarasleijonaakaan eivät Gnu-laumat enää jaksa innostaa, Ngorongoron-kraateri.

Ensi kuussa matka vie taas Himalajalle. Bhutanin ja Intian kautta Nepaliin, jossa koko vuoden ylämäkirupeama huipentuu Mera Peakin nousuun. Tämä 6461 metriä korkea huippu sijaitsee Makalu-Barunin kansallispuistossa lähellä Mount Everestin aluetta. Toivotaan että huipulla otetut kuvat löytävät tiensä tänne marraskuun loppuun mennessä, jolloin onkin aika nauttia mm. Reel Rock Tourin kiipeilyelokuvien tämän vuoden annista.

Reel Rock Tourin syksyn tapahtumasta lisätietoa lähiaikoina.

Harvoista päivityksistä huolimatta, pysykää kanavalla.

-Kalle, Openworld

1,031 Comments »