Ultrajuoksun synnyinmailla
13. 03. 2014 – 09:39 | 414 Comments

Vuonna 1974 juoksija ja hevosmies Gordy Aislegh päätti osallistua 100-mailin ratsastuskisaan Sierra Nevadan vuoristossa, juosten. Yksi aikakausi sai alkunsa.

Jaa/tallenna

Read the full story »
Kiipeily

Matkailu

Retkikunnat

Varusteet

Yhteiskunta

Home » Kiipeily, Retkikunnat, Yleistä

Suomalaisten kilpajuoksua Everestin rinteillä

Submitted by on 19. 04. 2010 – 15:59272 Comments

Nepalin Himalajalla käydään tiukkaa kilpailua siitä kuka on ensimmäinen suomalaisnainen maailman korkeimmalla huipulla. Tämän lisäksi samaa matkaa on taittamassa muitakin härmäläisiä. Seuraavassa pieni tilanne katsaus siitä miten tilanne etenee.

Aurinko nousee Mount Everestin takaa, kuva Kala Pattarin huipulta noin 5600 metrin korkeudelta.

Aurinko nousee Mount Everestin takaa, kuva Kala Pattarin huipulta noin 5600 metrin korkeudelta.

Vähemmän Suomessa esillä ollut 30-vuotias Anne-Mari Hyryläinen on lähtenyt matkaan Dubaista, jossa hän on asunut jo useamman vuoden ajan. Ammattiurheilijan kuntopohja on varmasti kohdillaan. Tästä kertoo mm. kaksi maratonin SM-hopeaa sekä kaksi Helsinki City Marathonin kakkossijaa. Kiipeilyura on alkanut monien tapaan Laskuvarjojääkärikillan kurssilta Ruotsin Kebnekaisella. Takana on nousuja myös Mont Blancilla sekä Nepalin yli 6000-metrisillä huipuilla kuten Chulu West ja Kang Guru. (Openworld törmäsikin ohi mennen Anne-Mariin Annapurnan alueella, hänen kuuluessaan Altitude Junkiesin Kang Guru retkikuntaan.) Everestin jälkeen tavoitteena on kiivetä myös viereinen Lhotse vuori joka kohoaa 8516 metrin korkeuteen.

Viimeisten kuulumisteen mukaan Anne-Mari on juuri palannut perusleiriin vietettyään yön 1. leirissä 6000:n metrin korkeudessa sekä kaksi yötä 2. leirissä 6400:n metrin korkeudessa. Matkaa on siivittänyt hyvä keli ja sateliittipuhelimen kautta välitetyissä terveisissä kiipeilijä vaikutti erittäin pirteältä ja hyvä vointiselta.

Anne-Marin ja hänen retkikuntansa etenemistä voi seurata osoitteessa www.skyclimbers.com. Retkikunnan muut jäsenet ovat Espoolainen 32-vuotias Jussi Juutinen sekä paikallinen vuoristo-opas Lhakpa Sherpa.

Espoosta on lähtöisin myös Tango Expeditionin Carinä Räihä. Vuonna -67 syntynyt yrittäjä on ollut enemmän esillä kotimaan mediassa ja monet ovatkin jo leimanneet hänet ”ensimmäiseksi suomalaisnaiseksi Everestillä”. Carina on yhtä lailla saanut ensimmäiset oppinsa LJK:n jäätikkökurssilta ja sen jälkeen kiivennyt mm. Etelä-Amerikassa, jossa valloitti kuluneena talvena Aconcaguan huipun.

Perusleirissä Carinaa on vaivannut flunssa ja päiväkirjasta voi aistia pientä kurjuutta, hänen kertoessaan yöllisistä vessakäynneistä ja 12 asteen pakkasessa vietettävistä makuupussiöistä sekä peseytymättömyydestä. Carina on käynyt jo mittailemassa Khumbun jäävirtaa ja harjoitellut tekniikoita matkalla 1. leiriin. Ensimmäinen nousu seuraavaan majapaikaan on 14. päivä kirjoitetussa viestissä ollut kuitenkin vielä edessä päin.

Carinan menoa voi seurata osoitteessa www.carinaraiha.com.

Erittäin mielenkiintoista seurata miten tässä kisassa käy. Veikkaa omaa voittajaasi kommentoimalla tätä artikkelia!

Mount Everestin ja Lhotsen perusleiri, taustalla Khumbun jäävista.

Mount Everestin ja Lhotsen perusleiri, taustalla Khumbun jäävirta.

Suomalaisten yritykset Everestin rinteillä eivät suinkaan lopu tähän, sillä menijöitä on muitakin. Ja reilusti.

Laskuvarjojääkärikillan retkikunasta tuttu Mikko Vermas on uudella yrityksellä valloittaa maailman korkein huippu, viime kaudella onnistuneen Tomi Myllyksen sekä hänen parinsa Joni Kirtolan irtautuessa kolmosleirin kohdalla Lhotselle. Näiden miesten kiipeilytausta on jo sen verran pitkä että sitä kannattaa käydä lukemassa osoitteessa www.mountaineerin.fi.

Raavaat äijät puskevat tavaroitaan ylös omatoimisesti ja viimeisen päiväkirjamerkinnän otsikko kertoo 2. lerin olevan jo pystyssä. Mukavasti väritettyjä tarinoita vuorikiipeilyn arjesta päivitetään hyvällä vauhdilla. Varastettakoon tähän pari lainausta mainospalaksi:

”Muistimme jo edellisvuodelta, että päivänukkumiset ykkösessä ovat helvetin kaltainen olotila. Sisälämpötila teltassa, kaikki luukut auki, kohoaa helposti  50 C-asteen lukemiin. Teltan pohjatyöt oli tehty edelliskerran päin pympeliä eli teltassa nukkuminen oli staattista rodeota. Mikko keitteli vesiä ulkona jätkien jo valitessa itselleen makuupaikkoja, joten oli ilmeistä että Ratapolun Ruunamattomalle Kuninkaalle jäi Musta Peku hanskaan.”

”Päivä sujui rattoisasti vikisten huonoja nukkumaoloja ja 14 h edellisen ruokailun jälkeen valmistimme itsellemme maittavan päivällisen. Päivällisen jälkeen otimme vielä käyttöön uutuuttaan hohtavat kakkapussit ja tunsimme olevamme kertakaikkisen kunnollisia retkeilijöitä. Seuraavan aamun herätys  oli 03.00  ja Jonilla oli keittelyvuoro. Tavoitteemme oli lähteä liikkeelle kohti kakkosta 05.00 ja viedä romut ylös sekä samoilla lämpösillä palata ykkösen kautta perusleiriin.  Epäonnistuimme täydellisesti aamun lähdöstä ja myöhästyimme 19 minuuttia.”

”Tässä kohden Myllykosken kovakuntoisella hirvellä on vielä hivenen hiottavaa. Aamun suoritus kesti valmiiseen puuroon, kiisseliin ja kaakaoon 1h 19min. Uimamaisterin arvoinen suoritus on vuosien mittaan määritelty 45min kestoiseksi. No oppiihan Jontte varmaan tuon hivenen kurinalaisuutta vaativan toimituksen vielä retkemme aikana – kaikin puolin hyvä mies silti. 05.19 lähdimme liikkeelle kohden kakkosta.”

Tekstit: Everest – Lhotse Finnish Expedition 2010

Hieman kevyemmän kokemuksen turvin himoittua huippua tähyilee pohjoisen Ascensio-ryhmä. Kolmikon kiipeilijät Mika Pitkämäki ja Timo Jaatinen ovat parasta-aikaa toivottavasti matkalla 1. leiriin, Harri Majurin koordinoidessa hommaa perusleiristä. Yllättävää tuskin on että myös tämä joukko on lähtenyt liikkeelle LJK:n kurssilta. Erilaisia leirejä ja harjoittelua on kirjattu ryhmän kotisivujen valmistautumisosuuteen, varsinainen kiipeilykokemus loistaa kuitenkin poissaolollaa ellei mukaan lasketa Ruotsin ja Norjan vuoria. Lohdutukseksi tälle todettakoon että Everestin on valloittanut myös sokea, yksikätinen ja pari yli 75-vuotiasta herraa.

Ascension ryhmän edesottamukset löytyvät osoitteesta www.ascensio.fi.

Tervetuloa matkalle kohti maailman huippua, muista kannustaa kaikkia suomalaisia. Tuloksia voidaan odotella toukokuun lopulla.

272 Comments »

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

Currently you have JavaScript disabled. In order to post comments, please make sure JavaScript and Cookies are enabled, and reload the page.

OPENWORLD - Adventure Network
Yhteistyössä:


Ota yhteyttä

Openworld Adventure Network
c/o NetGen Oy


email: info@openworld.fi
Katso myös | www.openworld.fi | www.mandalatravel.fi | www.juhaviitala.com | www.relaa.com